Textos teòrics

Diaris (1962-1968) Ricard Salvat
«Amb Diaris (1962-1968) s’inicia la publicació dels diaris personals del director teatral i escriptor Ricard Salvat, inèdits fins avui, en un projecte editorial d’abast que donarà a conèixer, en deu volums ordenats cronològicament, els dietaris que escriví l’autor entre 1962 i 2009».

Excepcional
«El títol, potser una mica immodest, ens remet a una situació d’excepció, extraordinària i, en conseqüència, poc habitual i sorprenent. Però em sembla que així va ser com jo vaig començar a mantenir un diàleg permanent, creatiu, exigent i sense límits amb la literatura. Parlar del teatre català (en català) a tots els territoris de la nostra llengua és parlar també de les fronteres que ens impedeixen unes relacions habituals i fluïdes, obertes i necessàries: normals. O siga, és parlar també de les nostres situacions polítiques específiques, dels encerts, les mancances i els errors per acarar el futur d’una altra manera».

Una cruel estultícia
«Una de les coses que sempre m’ha cridat l’atenció és el fet que el llenguatge de la guerra pren imatges i elements de l’àmbit de la dramatúrgia: els escenaris de la guerra, les parts en conflicte, els actors, els protagonistes o antagonistes, els herois i els seus aliats o els seus contraris, el primer acte, el segon acte… També és veritat que han aparegut elements lingüístics nous com ara els efectes col·laterals no desitjats o falsament no volguts com la matança de periodistes o la destrucció estratègica de la població civil».